امروز جمعه 02 آذر 1403 http://radiology.cloob24.com
1

سلولهای بنیادی سلولهایی هستند که قابلیت تمایز به بیش از یک جمعیت را دارا می باشد.سلول های جنینی ومغز استخوان مهمترین منبع سلولهای بنیادی هستند، اما استفاده از سلولهای جنینی ومغز استخوان کار دشواری است.
اخیرا محققان به این مهم دست یافته اند که بافت چربی درست مانند مغز استخوان یک منبع ایده آل برای سلولهای بنیادی می باشد.

چربی تصفیه شده واماده تزریق منبع غنی از سلولهای بنیادی می باشد که قابل تمایز به بیش از یک سلولی می باشد واین سلولهای بنیادی در بافت چربی است که می تواند در ترمیم والتیام اسکار سوختگی نقش ایفا کند.این سلولها قادرند علاوه بر ایجاد سلولهای مختلف، سبب ایجاد عروق جدید شوند واین خود اساس استفاده از تزریق چربی در درمان اسکارهای کلوئید وهپیرتروفیک می باشد.

این روش در بهبود اسکارهای وسیع سوختگی بدن که هیچ گونه عمل جراحی نمی توان برای انان انجام داد نیز کاربرد دارد.
ترکیب این روش با لیزر فرکشنال می تواند نتیجه را باز هم بهتر کند.در هرصورت نباید انتظار بهبودی صد در صد را داشت وبسته به نوع اسکار تکرار در جلسات بین 2تا 5 ماه جلسه می باشد.

تزریق چربی یک روش جدید وامیدوار کننده برای درمان اسکار های سوختگی می باشد دیده شده است تزریق چربی در بافت اسکار سوختگی، بهبود قابل توجهی در جنس وکیفیت پوست، رنگ پوست الاستیسته، ضخامت ونرمی پوست ایجاد می کند.

در افراد که دچار سوختگی صورت شده اند وچشم ویا دهان انها دچارکشیدگی به یک سمت وچسبندگی چانه به گردن ویاکشیدگی پره بینی شده اند تزریق چربی می تواند روش بسیار موثر وراحتی برای بهبود وضعیت آنان باشد. در این روش علاوه بر حذف هزینه های سنگین جراحی،عدم نیاز به بستری نیاز به دوره نقاهت طولانی نیز ندارد.

0

اگر شبی از گرفتگی عضلات از خواب بیدار شده باشید یا این‌که در طول روز آن را حس کرده باشید، می‌دانید که چقدر دردناک و آزاردهنده است.

اگرچه این حالت معمولا خطری ندارد، اما می‌تواند به طور موقتی عضله آسیب‌دیده را از حرکت باز دارد.

دلایل گرفتگی عضلات
استفاده بیش از حد از عضلات، کم‌آبی بدن، فشار عضلانی یا قرارگیری در وضعیتی خاص برای مدتی طولانی هر کدام می‌توانند سبب گرفتگی عضلات شوند. به همین دلیل ورزشکارانی که پس از ورزش و بخصوص در آب و هوای گرم خسته شده و دچار کم‌آبی بدن می‌شوند، معمولا چنین شرایطی را تجربه خواهند کرد.

یکی دیگر از انواع شایع گرفتگی عضلات نیز حالتی است که در طول شب رخ داده و بیشتر عضلات ساق پا و انگشتان را درگیر می‌کند.

البته در بیشتر شرایط علت اصلی گرفتگی عضله مشخص نیست. گرفتگی عضلات اغلب مشکل خاصی نداشته و خطری ایجاد نمی‌کند اما در برخی موارد نیز بیماری‌ها و شرایط خاصی می‌توانند سبب ایجاد این حالت باشند. گرفتگی عضلانی گاهی بخشی از بیماری‌های تیروئید، کلیه، اعصاب، اختلالات هورمونی، دیابت و کم‌خونی نیز می‌تواند باشد.

بهبود و پیشگیری
چنانچه شما هم با چنین مشکلی رو به رو هستید، با اقداماتی خاص می‌توانید آن را بهبود بخشیده و شرایط بهتری ایجاد کنید. در این شرایط عضله آسیب‌دیده را کشش داده و به آرامی آن را مالش دهید تا آرام شود. بنابراین کشش و ماساژ مناسب و آرام می‌تواند به شما در این شرایط کمک کند.

در این شرایط می‌توانید از گرما یا سرما نیز استفاده کنید. به عنوان مثال حوله‌ای گرم یا یک حمام آب گرم یا بسته‌ای یخ می‌تواند به آرام شدن عضله کمک کند.

برای این‌که از بروز این حالت پیشگیری کنید، بهتر است دقت داشته باشید تا بدنتان با کم‌آبی روبه‌رو نشود. به همین دلیل هر روز به مقدار کافی آب بنوشید و در زمان‌هایی که مشغول فعالیت هستید و این کار را در فواصل منظم تکرار کنید تا مشکلی ایجاد نشود.

حتما به خاطر داشته باشید که قبل و بعد از هر ورزشی، عضله خود را به‌آرامی کشش دهید. اگر شما هنگام خواب دچار این وضعیت می‌شوید، قبل از رفتن به رختخواب این کشش‌ها را انجام دهید. ورزش سبک قبل از خواب هم می‌تواند برای پیشگیری از این وضعیت مفید باشد.

1

یکی از شایع ترین علت های شکم حاد در نوزادان است و زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از مجرای گوارشی به صورت تلسکوپی در قسمت مجاور و نزدیک روده فرو می رود. این شرایط معمولا بین نوزادان و کودکان بین 3 ماه تا 2 سال اتفاق می افتد.

تقریبا در تمامی مواردی که روی می دهد علت آن مشخص نیست، در گذشته انواژیناسیون شرایط بسیار بدی را رقم می زد که با ناخوشی و مرگ و میر بسیار بالا همراه بود.

علائم و نشانه ها: در انواژیناسیون درد حاد شکمی همراه با جمع شدن پاها به داخل شکم، مدفوع روان و ژله مانند و یا خونی و توده سوسیس مانند قابل لمس بر روی شکم، اسفراغ و حالت گیجی و خواب آلودگی.

نشانه های این بیماری جهت تشخیص در عکس ساده شکمی:

  1. Target sign: یکی از شایع ترین نشانه ها شامل توده بافت نرمی است که حاوی دوایر متحدالمرکز یا نیم دایره های شفاف که نشان دهنده چربی مزنتریک می باشد که اغلب در قسمت راست و بالایی شکم بالای کلیه راست دیده می شود و حدود کبد را نیز دستخوش تغییر قرار می دهد.
  2. Meniscus sign: شامل هلالی از گاز درون لوب (lumen)کولون می باشد.

نکته: در مورد انواژیناسیون باریم انما استاندارد ترین مرجع و روش است که سالهاست جهت تشخیص و حتی درمان (در برخی موارد) استفاده می شود.

اگرچه گزارش شده که انواژیناسیون در پاره ای از موارد خود به خود رفع شده و درمان گردیده ولی در موارد شدید تر قطعا این اتفاق نخواهد افتاد.

درمان انواژیناسیون: جراحی، یکی از روش های درمانی بدون مداخله سرویس جراحی انجام باریم انما می باشد، در این روش باید عبور باریم یا هوا از کولون زیر فلورسکوپی یا حین سونوگرافی مشاهده شود.

برای انما با مایع از فشار 120 میلی متر جیوه و برای انما با هوا از فشار 108 میلی متر جیوه استفاده می شود که البته جهت فشار وارد کردن به ناحیه درهم فرو رفته سرعت تزریق نیز باید مناسب باشد.(فشار 120 میلی متر جیوه برابر با مقدار 100 سانتی متر باریم یا 150 سانتی متر آب یا محلول آبی می باشد.)

علامت کلاسیک و شایع انواژیناسیون در باریم انما:

Meniscus sign و coiled spring sign می باشد.

Meniscus sign که در باریم انما مشاهده می شود مشابه و هم تراز Meniscus sign در عکس ساده شکمی می باشد.

علائم و نشانه های انواژیناسیون در سونوگرافی:

1.Multiple concentric ring sign

2. Crescent in doughnut sign در نمای اگزیال

3. Sandwich sign و Hayfork sign در اسکن طولی

2

آماس مغزی به دو دسته تقسیم می شود:

1. ادم مغزی (Cerebral edema): در سی تی اسکن به صورت کاهش دانسیته پارانشیم مغز (H.U 10 - 14)، محو شدن سولکوس ها و سیسترن ها، فشرده شدن بطن ها و از بین رفتن Gray matter - white matter interface ظاهر می شود.

ادم مغزی دو نوع وازوژنیک و سیتوتوکسیک دارد.

ادم وازوژنیک شایع تر است و در اثر افزایش نفوذ پذیری عروق مغز بوجود می آید و عمدتا در ماده سفید رخ می دهد (نقاط هیپو دنس در ماده سفید). برای ایجاد این ادم حداقل 24 تا 48 ساعت زمان نیاز است.

ادم سیتو توکسیک (سیتوژنیک)ادم ایسکمیک نیز نامیده می شود.نقاط هیپو دنس هم در ماده سفید و هم در ماده خاکستری بوجود می آید (در مدت زمان چند ساعت پس از ضربه به مغز)که اثر فشاری نسبتا کمی روی ساختمان های مجاور خود دارد.

2. پر خونی مغز (Cerebral Hyperemia): پر خونی نیز باعث محو شدن سولکوس ها و سیسترن ها و فشرده شدن بطن ها می شود ولی بر خلاف ادم مغزی باعث افزایش دانسیته پارانشیم مغز شده و فاصله بین ماده سفید و خاکستری را از بین نمی برد.

پر خونی مغز بیشتر در اطفال دیده می شود و اصولا یک پدیده منتشر مغزی می باشد که در ساعات اولیه پس از ضربه مغزی رخ می دهد.

1

کانتیوژن مغزی (H.U = 50- 67) از نظر پاتولوژیکی شامل مخلوطی از خونریزی اینتر سربرال و نکروز سلولی می باشد.(کانتیوژن مغزی ترکیبی از دو سوم خونریزی در اطراف عروق کوچک و یک سوم نکروز سلولی اطلاق می شود.)

در سی تی اسکن به صورت یک توده هیپر دانس و غیر هموژن که حدود نا مشخص دارد، دیده می شود. (نقاط هیپر دانس مربوط به خونریزی و نقاط هیپو دانس مربوط به نکروز است.)

گاهی مقدار خونریزی آنقدر زیاد است که به Hemorrhagic contusion که شبیه به هماتوم اینتر سربرال است تبدیل می شود. ادم وازوژنیک نیز 24 ساعت پس از ضربه در اطراف کانتیوژن ظاهر می شود.

معمولا کانتیوژن های مغزی پس از گذشت 6 هفته جذب شده و جای آن CSF پر می شود و نقاط هیپو دانس که بدین صورت پدید می آیند را **سفالیک porencephaly می نامند.

1

هماتوم اینترا سربرال (- 90) در مرحله حاد به صورت ناحیه ای هیپردانس و هموژن با حدود مشخص دیده می شود و پس از گذشت 24 ساعت توسط هاله ای از ادم وازوژنیک احاطه می گردد.

این هماتوم پس از گذشت مرحله حاد (هفته 2 و 3) با مغز ایزودنس شده و نهایتا در فاز مزمن به طور کامل جذب می شود و منطقه **سفالیک از خود به جا می گذارد.

هماتوم های مغزی

سکته های مغزی به دو دسته ی: خونریزی داخل ججمه ای (هماتوم اینتراسربرال) و خونریزی زیر عنکبوتیه (هماتوم ساب آراکنوئید) تقسیم

می شوند.

خونریزی زیر عنکبوتیه: SAH

شایع ترین علت آن سوراخ شدن آنوریسم در حلقه ویلیس می باشد و ممکن است به علت شکستگی استخوان با زیلار جمجه ای نیز به وجود آید و باعث می شود که خون در مایع CHF پخش شود و ما در اینجا بیشتر هموراژی داریم.

تظاهرات بالینی:

پارگی آنورسم باعث بروز سردرد ناگهانی همراه با فقدان هوشیاری، درد و سفتی پشت گردن و ستون فقرات، اختلالات بینایی، وزوز گوش، سرگیجه و همی پارزی، خونریزی شدید باعث کما و مرگ فرد می شود.

یافته های تشخیصی:

1- جهت تعیین اندازه و محل هماتوم CT اسکن و آنژیوگرافی مغزی انجام می شود. در CT خون مانند رگه های برگ دیده می شود.

درمان:

1- در صورت مشخص نبودن جای خونریزی برای کاهش ICP از داروهایی که CSF را کاهش می دهند مانیتول و گلیسرول استفاده می شود و اگر ICP افزایش نداشته باشد Lp انجام می شود.

2- استراحت در بستر. 3- مصرف آرام بخش ها

عوارض: 1- هیپوکسی مغزی 2- اسپاسم عروقی طی 14-4 روز بعد از خونریزی اولیه درمان جراحی واستفاده ازca بلاکرها مثل وراپامیل، نیفیدیپین 3- افزایش Icp 4- افزایش فشارخون سیستمیک: حفظ فشارخون در حد mmHg 15

مراقبت پرستاری:

1- ایجاد محیط غیر محرک 2- پیشگیری از افزایش ICP و خونریزی بیشتر 3- استراحت مطلق 4- بالابردن سرتخت 30-15 درجه یا کاملاً صاف

5- جلوگیری از افزایش فشارخون (مانع بروز مانور و السالوا، عطسه شدید، فشار وارد آوردن بر تخت) 6- نور کم اتاق و محدویت ملاقاتی ها 7- بررسی پاها از نظر ورم، حساسیت و تغییر رنگ.

خونریزی داخل مغزی: ICH

در واقع وارد شدن خون به داخل بافت مغز است.

درمان دو نوع است: 1- اگر عارضه تدریجی باش تدابیر پرستاری شامل کنترل ICP، دقت در مصرف مایعات، الکترولیت ها و داروهای ضد فشارخون و عدم دستکاری جمجمه می باشد چون این نوع خونریزی خود به خود محدود شونده است و بررسی از لحاظ GCS.

2- اگر ICP به حد غیر قابل کنترلی بالا برود از طریق کرانیوتومی لخته برداشته و خونریزی کنترل می شود.

تدابیر تشخیص: CT اسکن و MRI

نکته 1: جلوگیری از آسیب دیدگی های ثانویه که عبارتند از ادم مغزی، افت فشارخون و دپرسیون تنفسی ضروری می باشد.

نکته 2: در صورت افزایش ICP باید: O2 رسانید در حد کافی، بالا بردن سر تخت و حفظ حجم خون در حد عادی و استفاده از ضد تشنج ها را انجام داد.

هماتوم اپیدورال EDH

خون ممکن است در فضای اپیدورال بین جمجمه و سخت شامه جمع شود که در نتیجه شکستگی جمجمه به وقوع می پیوندد و منجر به پارگی شریان مننژی

میانی می گردد. خونریزی این شریان سبب می شود تا مغز به سرعت تحت فشار قرار گیرد. در زمان وقوع آسیب دیدگی بیمار دچار بیهوشی گذرا می شود به دنبال آن دوره ای ا ست که به طور موقت حال بیمار بهتر می شود.

تظاهرات بالینی:

1- رو به وخامت گذاشتن وضعیت هوشیاری 2- ثابت شدن و گشاد شدن یک مردمک یا فلج یکی از اندام های انتهایی.

درمان:

این هماتوم یک وضعیت اورژانس است که در عرض چند دقیقه نقایص عصبی زیادی می گذارد و سبب ایست تنفسی می شود. ایجاد سوراخ در جمجمه جهت کاهش ICP و برداشتن لخته. بعد از ایجاد سوراخ در جمجمه یا کرانیوتومی یک درن در محل گذاشته می شود.

هماتوم های ساب دورال: SDH

شایع ترین علت آن ضربه است و منشأ خونریزی زیر سخت شامه ای وریدی است. که این هماتومها به سه دسته حاد، مزمن تقسیم می شوند.

هماتومهای زیر سخت شامه ای حاد: در اثر آسیب دیدگی های بزرگ سرکه منجر به کوفتگی یا پارگی سر می شود.

تظاهرات بالینی: در طی 48-24 ساعت اول بعد از ضربه دیده می شود.

1- تغییر در سطح هشیاری 2- علائم مربوط به مردمک ها 3- همی پارزی 4- افزایش فشار خون 5-کاهش ضربان قلب 6-کندی تنفس

هماتومهای زیر سخت شامه ای تحت حاد: تظاهرات بالینی: در طی 48 ساعت تا دو هفته بعد از بروز حادثه پدیدار می شود.علائم ونشانه ها همانند هماتوم زیر سخت شامه ای حاد وتحت حاد به دلیل تخریب بافت مغز بالا است.

هماتومهای زیر سخت شامه ای مزمن: در اثرآسیب دیدگی های خفیف به سر به وجود می آید. بیشتر در افراد سالخورده دیده می شود. خون ریزی در آن از شدت کمتری برخوردار بوده واجزاءداخل جمجمه ای دچار فشردگی می شوند. خون در طی 4-2 روز غلیظ تر و تیره تر می شود و لخته ممکن است استخوانی شده و مغز را مورد تهاجم قرار می دهد.

تظاهرات بالینی:

1- سردرد شدید 2- تغییر در علائم عصبی کانونی 3- وخامت وضعیت روانی 4- حملات تشنجی کانونی

درمان: تخلیه لخته از طریق جراحی وسیله ساکشن یا شست وشوی ناحیه.

این روش شامل ایجاد چند سوراخ در سر برای تخلیه لخته است اگر به این طریق لخته خارج نشد کرانیوتومی کرده و حداقل تا 24 ساعت یک درن در محل می گذاریم. مراقبت پرستاری: 1- در مرحله اول راه هوایی بیمار را پاک و در صورت در کما بودن او را انتوبه می کنیم. 2- برای بیمار رگ می گیریم 3- کنترل جذب و دفع 4- اکسیژن درمانی 5- مانیتور کردن بیمار از نظر بالا رفتن ICP 6- استفاده 2 لیتر مایع در هر 24 ساعت.

1

هماتوم ساب دورال در فاز حاد (هفته اول)به صورت یک هیپر دانس هلالی ظاهر می شود که رویه محدب آن به سمت قسمت داخلی جمجمه و رویه مقعر آن به سمت مغز است.

دو نوع هماتوم ساب دورال وجود دارد:

1. هماتوم ساب دورال اینتر همیسفریک: که بین دو نیمکره مغز تشکیل می شود.

2. هماتوم ساب دورال سوپرا تنتوریال: که روی تنتوریوم مخچه تجمع می یابد.

نکته: میزان مرگ و میر در هماتوم ساب دورال حاد تا 90 درصد می باشد.

0

هماتوم اپیدورال در فاز حاد به صورت هایپر دانس محدب الطرفین در سی تی اسکن ظاهر می شود و اکثرا در زیر شکستگی خطی جمجمه قرار دارد.

نکته: میزان مرگ و میر در هماتوم اپیدورال حاد تا 12 درصد است.

0

در فاز حاد به صورت هایپر دانس در درون بطن ها دیده می شود و شکل آنها را به خود می گیرد و اگر مقدار خونریزی کم باشد هیپر دانس کوچک در شاخ اکسی پیتال بطن های طرفی ایجاد می گردد.

این خونریزی معمولا در مدت زمان یک هفته توسط جریان CSF از بطن ها پاک می شود.

0

در فاز حاد به صورت هایپر دانس در سیسترن های بازال، شیار سیلوین، شیار اینتر همیسفریک و سولکوس ها دیده می شود و معمولا در مدت زمان یک هفته محو می شود.